SZKOCKIE KULE
- 5 jajek
- 1 nieduża cebula
- 250g mięsa mielonego - oryginalnie jagnięcego, lecz można również zastąpić wieprzowym
- bułka tarta
- sól, pieprz biały mielony
- ½ łyżeczki musztardy,
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Ugotować 4 jaja na twardo. Istotne by nie gotować zbyt długo, gdyż zrobią się brzydkie sinawe obwódki wokół żółtka. Pozostawić w chłodnej wodzie do ostudzenia. Bardzo silnie pociąć cebulę - można także utrzeć na tarce - oraz dołożyć do mięsa. Do masy mięsnej dorzucić 3-4 łyżki bułki tartej, ½ rozmąconego jajka (drugą część zostawić do panierki), musztardę, dosolić oraz popieprzyć. Obrać jajka na twardo. Masę mięsna podzielić na cztery części , a następnie otoczyć nią jajka – formując kulki. Opanierować w mące, pozostałej połówce jajka połączonej z 1 łyżką wody, przesianej bułce tartej. Rozgrzać olej do 180 °C. Kule mięsne ułożyć do koszyka do smażenia frytek i ostrożnie zanurzyć w tłuszczu. Smażyć na złoto (ok. 8 minut). Wyjąć. Odsączyć z oleju.
MAKARON BROCCOLI
- 2 brokuły
- 400 ml kremówki
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- makaron
- sól, pieprz, curry
- 8 ząbków czosnku
- Brokuły rozłupać na "różyczki". Doprowadzić do wrzenia posolona wodę w dużym garnku, wrzucić brokuły potem gotować pięć minut. Przecedzić oraz odłożyć w ciepłe miejsce.
- Ugotować makaron.
- Na patelni roztopić tłuszcz, dołożyć zgnieciony czosnek, a potem wsypać i wymieszać. Zasmażkę rozprowadzić śmietna i mlekiem, gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając do uzyskania gęstości gęstej śmietany.
- Żółtko zmieszać z kwaśną śmietaną, dodać do beszamelu. Dołożyć brokuły, doprawić solą, przyprawić pieprz i curry.
- Makaron zmieszać z sosem tuż przed podaniem.
Jeżeli zaś nie masz czasu na robienie wskazanych pyszności, możesz odwiedzić choćby wspomnianą już Biesiadną Chatę, która w swym menu miewa tego rodzaju dania obiadowe.
Szkockie kule i makaron broccoli bez wysiłku? Sprawdż na www.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz